FOLYÉKONY ARANY - 2018. április 29. 11 óra
ápr. 29., V
|OHANA Gasztroklub és Főzőiskola
6 900 Ft
Időpont és Helyszín
2018. ápr. 29. 11:00 – 13:00
OHANA Gasztroklub és Főzőiskola, Kecskemét, Énekes u. 120, 6000 Hungary
A kurzusról
Olivaolaj és bogyó kóstolás Tóth Gusztávval az Igazioliva tulajdonosával
Miért tudunk ilyen keveset az olíváról?
— Mert nem ezen szocializálódtunk. De beletanulhatunk. Sokan mondják, hogy nem értenek hozzá, csak a bolti olajokat ismerik. Nem baj, bízzunk a saját ízlésünkben, és ne féljünk kóstolni - állítja Guszti, az igazioliva tulajdonosa .
A belvárosi gourmet boltok világát falusi rusztikával ötvöző pomázi olívaolaj-boltban egyszerű fapolcok futnak körben, azokon viszont palackokban ott állnak Európa legjobb olívaolajai.Tóth Gusztáv, tulajdonos, akinek véleményét a legjobb séfek kérik ki egy-egy olaj választása előtt és aki nélkül sokszor nem kezdődik szüret Spanyolországban. A tömegáruk ellen küzdő «olívász» túllépve az elcsépelt frázisokon, tévhiteken és salátákon, elsősorban a valódi olívaolaj ízére, sokféleségére és változatosabb konyhai felhasználására tanít.
Témák:
Miért jó a spanyol olívaolaj, mitől extra szűz az extra szűz, és mitől nem az a többi, miért jó egyik-másik jellegzetes spanyol bogyófajta, és így tovább — alapkérdések, alapválaszok.
Bogyófajták, fajtaolajok, házasítások
A legismertebb spanyol és portugál bogyófajták
A bor nyelvén, avagy a terroir és egyebek
Eredetvédelem
Kóstolás, versenyek
Kóstoló tételek:
Extra szűz olajok
1. Artajo 8 Arbequina
2. Casas de hualdo Arbequina
3. Porucale Koroneiki
4. Oleoestepa Hojiblanca premium
5. Val Paradiso Classico
6. Cabeco das Nogueiras
7. Sabino Leone Io Voglio
Ízesített olajok
1. Portucale citromos
2. La Masrojana bazsalikomos
3. O-Med füstös
Bogyók
1. Torremar Manzanilla
2. Miccio Nocellara del Belice
3. La Masrojana Empeltre
4. La Masrojana Trencades
A program hossza 2 óra. Az ár tartalmazza az olivaolajok és bogyók kóstolását, kenyeret, gyümölcsöt, korlátlan ásványvizet, teát és kávét.